52 случая над медици са регистрирани от началото на годината, като

...
52 случая над медици са регистрирани от началото на годината, като
Коментари Харесай

52 случая на насилие над медици от началото на годината

52 случая над медици са регистрирани от началото на годината, като половината от тези случаи са чиста физическа експанзия, заяви пред публицисти здравният министър Николай Петров след работна среща във връзка със зачестилите набези над лекари. 

На срещата присъстваха представители на прокуратурата, министрите на опазването на здравето и вътрешните работи, шефове на някои от огромните лечебни заведения в София и на ЦСМП-София.

По данни на прокуратурата през 2014 година са формирани 5 досъдебни производства за похищения против медицински експерти при и във връзка осъществяване на тяхната работа, като наказани са четирима души. Един е наказан дейно, един – условно, един – на пробация и един – на санкция.

През 2015 година са формирани 4 производства, като е наказан единствено един човек - на санкция. За 2016 година формираните досъдебни производства са 2, като са наказани четирима души - двама – условно, а на други двама е наложена санкция.

Набелязахме няколко ограничения и разпределихме дилемите по този начин, че всяка институция да свърши работата, която е от нейните пълномощия, като здравно министерство се ангажира с тотално съоръжение на всички мобилни медицински екипи с паник-бутони, GPS системи, с опция за гласова връзка с охранителна компания или с органите на Министерство на вътрешните работи, каза Петров.

Един от последните случаи на принуждение над медици беше побоя над акушер-гинеколога доктор Албена Гагова в болница " Шейново " от татко на новородено, на което е било отказано да получи плацентата на бебето. Нападението над доктор Гагова провокира митинги в лечебното заведение, който беше подсилен от лекари от редица градове на страната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР